Avatar da startul noii ere a Cinematografiei ? Actorii sunt in pericol ?
Poate nu ati observat insa am intrat intr-o noua era a cinematografiei. O era in care actorul nu mai joaca rolul principal in producerea unui film iar efectele speciale si regizorul au putere totala asupra desfasurarii evenimentelor.
Nu vorbim aici de explozii glorioase si alte artificii frumoase la ochi, vorbim despre transformarea radicala a filmului intr-o noua realitate – vorbim despre Avatar.
James Cameron a fost considerat tot timpul un vizionar insa de data aceasta si-a depasit toate recordurile de performanta, a creat o noua lume cu ajutorul tehnologiei iar cu siguranta ati observat actorii au fost doar mediul de transmitere a informatiei si nu au avut un rol prea major in evolutia povestii.
De unde acest fenomen ?
Lipsa formei umane spun unii, lipsa implicarii directe si a realismului in actiune. Cameron a primit nomimalizari la diferite premii, filmul de asemenea si cu siguranta nu vor pleca cu mana goala de la Oscar insa nici un actor din Avatar nu a primit nici o atentie din partea celor care conteaza.
Sa revenim la idea trecerii intr-o noua era, ei bine nu este departe ziua in care actorii vor deveni fosilele trecutului iar totul se va desfasura pe un plan virtual. Gata cu timpii morti de filmare, gata cu ifosele de vedeta si cel mai important gata cu acele imperfectiuni care ne fac oameni – O serie noua de actori virtuali (la fel daca nu mult mai populari decat cei reali).
Nu spun ca trebuie sa ne ingrijoram insa migrarea prea agresiva spre tehnologie in detrimentul naturalitatii poate dauna grav lumii filmelor.
Primul pas serios a fost facut in filmul Avatar in care peste 20 de animatori au lucrat 9 luni pentru a aduce la viata creaturile Na’Vi. Procesul efectiv de filmare a fost foarte rapid, post productia fiind cea mai costisitoare din toate punctele de vedere. Combinarea actorilor reali cu animatia generata a dus la un nou univers in care spectatorul nu mai poate face diferenta intre realitate si fictiune.
Multi critici s-au intrebat de ce au mai fost folositi actori reali in procesul de creatie a avatarilor, Cameron si-a mentinut insa punctul de vedere: Un proces care nu poate functiona fara aportul actorilor reali
Cum ajunge un actor sa se transforme intr-un Navi ?
Totul are loc intr-un platou in care miscarile actorilor imbracati in costume speciale dotate cu senzori sunt inregistrate de peste 100 de camere video. Atentie maxima a fost acordata fetei, camere speciale montate pe corp pentru a inregistra miscarile ochilor, gurii, etc.
Asa se face transpunerea in plan 3D, apoi in plan virtual.
De aici marea problema ridicata de critici – este actorie sau animatie?
Steven Spielberg tine partea lui Cameron in aceasta situatie, procedeu numit Machiaj Digital este considerat doar un artificiu care vine in ajutorul actorilor si nu este menit sa ii inlocuiasca insa multi nu sunt de acord cu aceste afirmatii.
Tot ce putem spune ca aparent noi consumatorii de filme suntem avantajati, filmele vor avea o noua dimensiune, universurile create vor fi mult mai imersive insa din pacate actorii vor juca roluri mult mai mici in toate acestea.
Recomandarile Zilei
Articole care va plac