11 momente si tehnologii care au schimbat lumea filmului

Share

11 Elemente care au influentat radical industria filmului, cum sunt create si consumate filmele in fiecare zi.

Cresterea si maturizarea acestui domeniu a fost un proces lung si uneori dureros insa multumita tehnologiei si deschiderii producatorilor spre nou trecutul pare din ce in ce mai departe iar viitorul foarte luminos.

Lista de mai jos nu este ordonata sub nici un criteriu, toti acesti factori au adus industria si filmele la calitatea de care ne bucuram astazi.

La sfarsitul acestor 11 factori care au schimbat radical lumea filmului va prezentam si o scurta lista de predictii legate de industrie si ce ne asteapta peste cativa ani.

1. Liberalizarea Filmelor
Pana acum 10-15 ani filmele erau destul de cenzurate din punctul de vedere al scenelor de sex si violenta sexuala. Ironic insa producatorii puteau arunca pe ecran oricat de multa violenta fizica, moarte si explozii insa cand se intra intr-un registru mai intim toti evitau.
Ultimii ani a adus o revitalizare a industriei, sange tanar a ajuns in locul vechilor critici si evaluatori iar sexul a ajuns sa fie la fel de folosit ca o „banala” explozie – chiar si cel mai „exotic” vezi Brokeback Mountain.

 

2. Reintoarcerea Eroilor
Un exemplu clasic: Batman And Robin a fost lansat timid in 1997, poveste consacrata si baza de fani solida insa nimeni nu se astepta la miscarea care s-a nascut in acel moment.
Filmul s-a transformat intr-o serie foarte populara si profitabila (The Dark Knight a generat peste 1 Miliard USD pe plan global) fapt care a dat semnul marilor case si celor care detin drepturile asupra „eroilor” sa deschida barajul de filme: Blade, X-Men, Spiderman, Daredevil, Hulk, Hellboy, Batman, GI-Joe, Superman,Green Lantern, The Avengers si multi multi altii.

Dintr-o data ne-am trezit cu zeci de filme impartite pe durata a 5 ani cu toti eroii de care ati auzit in copilarie – orice film pe aceasta tema este un automat succes in BoxOffice.

 

3. J-Horror
Un gen de film aparte bazat pe cultura horror Japoneza nascut in 1998 cu filmul japonez Ring (pentru o idee asupra acestuia vizionati remake-ul american The Ring )

O noua gena a fost implantata in lumea filmelor, cea care ofera teroare pura in decoruri minimaliste, filme care nu pot fi vazute noaptea si in nici un caz singur, filme care au luat un avant uimitor in ultimii 10 ani, apetitul fanilor fiind imens.
Fie ca sunt de productie japoneza (considerate singurele care merita vazute de fanii hardcore) fie remake-uri occidentale acestea au rescris istoria cinematografiei.

 

4. Comertul Online
Comertul online a crescut exponential rata cumpararii filmelor pe diferite formate (DVD/Bluray), comertul si competitia intre magazine duc preturile in jos, calitatea serviciilor crescand mereu, au dus la o usurinta exponentiala a achizitionarii unui film (comparativ cu acum 10 ani)Exemplu magazin online de filme
Astazi este o banalitate insa putini stiu cat de greu „a prins” la public aceasta forma de comert in special pentru filme, multi fiind obisnuiti sa fuga pana la magazinul de la colt sa isi aleaga singur de pe raft.

 

5. Era vitezei
Vorbim despre internetul de mare viteza binenteles care a crescut simtitor confortul consumatorului de film.
Au apus vremurile in care trebuiam sa mergem la un centru de inchirieri video pentru a pune mana (de multe ori la multe luni de la lansare) pe filmul mult dorit.
Internetul de mare viteza la preturi accesibile combinat cu Televizoarele/Monitoarele HD a transformat modul in care consumam un film in ziua de astazi.

Lucrurile devin din ce in ce mai usoare si mai rapide, in zilele noastre un film este disponibil online prin diferite servicii specializate la cateva zile/saptamani de la premiera unui film in cinematografe.

 

6. 9/11
Momentul din istorie care a lovit din plin Hollywood.
In ciuda boost-ului initial cand o gama larga de filme au fost lansate pe aceasta tema (multe puse cap la cap in graba – vezi United 93) un efect secundar a inceput sa se simta.
Dintr-o data exploziile grandioase din vremurile vechi au inceput sa fie mai calculate, mai logice in special orice avea legatura cu avioane si medii urbane.
Nu ne plangem, totul a devenit putin mai inteligent (din punct de vedere al violentei la scara mare) din acel moment tragic.

 

7. Filmele Home-made
Posibilitatea oricui de a pune mana pe o camera digitala si a „turna” un film a dezlantuit o avalansa de filme cu buget mic, multe proaste insa unele adevarate bijuterii.
In aceasta categorie intra si „filmele bazate pe materiale video gasite” (multe dintre ele independente cu bugete minuscule)

A fost un nou pas in procesul de „Liberalizare” a industriei, lumea nu mai este dependenta de Hollywood pentru filme, uneori sectorul privat ne poate surprinde cu productii memorabile.

 

8. DVD-urile
Acum poate sunt prafuite insa in momentul in care au fost lansate au revolutionat modul in care consumam filmele in propriul camin.
Calitatea mult superioara, posibilitatea de a asculta comentariul regizorului, diverse coloane audio si scene si riscul minim de compromitere a filmului (cei care au folosit casetele video pot confirma marele risc in momentul derularii sau in banalul „mod pauza”, sa nu mai vorbim de deteriorarea acesteia in timp)
DVD-urile si apoi formatele care au urmat au facilitat tranzitia filmelor din cinematografe in propria casa, pastrarea pe termen lung si vizualizarea in aceleasi conditii.

 

9. Animatia Digitala
Totul s-a schimbat radical din 1999 cu Toy Story 2, filmul care a spart barajele preconceptiei (animatia tratata doar ca un film pentru copii) iar din acel moment au aparut adevarati giganti in industrie axati doar pe filme de animatie impresionante (Dreamworks, Pixar,Disney)
Tehnologia a inlesnit avansarea acestui gen insa cel mai important moment a fost cel in care publicul consumator si producatorii au realizat ca Animatia reprezinta inlaturarea barierelor fizice, povestile pot fi puse in scena absolut fara nici o limita, singura fiind imaginatia.

 

10. YouTube
Cel mai mare mediu de partajare video online a ajuns o adevarata unealta pentru consumatorii de film.
Au apus zilele in care eram dependenti de anumite surse pentru a ne informa si pentru a ne face o parere despre un anumit film. Libertatea utilizatorilor de a „urca” orice, de la trailere HD pana la secvente complete din filme si binenteles pareri in urma vizionarii. Acum mai mult ca niciodata oricine care este interesat de un anumit proiect isi poate forma o parere (despre partea vizuala a filmului) fara teama subiectivitatii.

Industria a inceput sa realizeze acest lucru iar canale specializate au inceput sa apara pe YouTube prin care se elibereaza materiale video, (trailere – interviuri).

 

11. Twitter (topfilm twitter)
Impreuna cu celelalte situri de socializare a dus la o deschidere fara precedent a industriei.
„Oamenii de rand” ajung acum sa discute direct cu actori/producatori/promoteri, oamenii care urmaresc stream-urile potrivite ajung in ziua de astazi sa afle noutati in acelasi moment cu marele canale media.

De asemenea comunitatile online au ajuns sa determine viitorul unui film in BoxOffice, nu de putine ori incasarile au fost afectate de valul de pareri negative date de fani care au mers in cinematografe si au fost dezamagiti.
Internetul liber a ajuns cel mai corect barometru al unui film, cu totii suntem constienti ca in ziua de astazi marile canale media ale industriei nu mai sunt obiective in prezentarea unui film (zeci si sute de recenzii de film favorabile pentru productii total infecte).

 

Predictii legate de viitorul filmelor

  • Distributia digitala a filmelor va onora formatul Blu-ray si DVD
  • Evolutia telefoanelor va accelera ritmul si calitatea filmelor home-made
  • Tehnologia 5D va fi folosita pentru un film AAA (studio cu greutate in spate)
  • Animatia digitala va evolua pana in punctul in care realitatea este imitata perfect.
  • Nu vom scapa prea curand de „boala” remake-urilor si a continuarilor fapt care va da nastere unor serii epice de peste 10 filme.

Un lucru este sigur, viitorul este foarte luminos pentru noi, din punctul de vedere al calitatii si cantitatii de filme lansate, iar pentru producatori foarte profitabil. Incasarile din filme cresc de la an la an chiar si pe timp de criza.


Nu uitati sa ne urmariti si pe Facebook

Comentarii si Pareri

Un Raspuns la “11 momente si tehnologii care au schimbat lumea filmului”

Trackbacks

Lista conexiunilor catre acest articol...
  1. […] trecutul pare din ce in ce mai departe iar viitorul foarte luminos. Lista de mai jos nu [&#8… TOP Film – Filme de TOP » Articole […]Ce Parere Ai ?

Un loc in care parerea ta conteaza... !

Recomandarile Zilei

Articole care va plac