Top 5 Teme comune pentru filme de razboi.

Share

Aceste 5 teme comune includ o gama variata de sentimente, incepand de la eroism pana la brutalitate. Putine lucruri ii emotioneaza pe filosofi, poeti, artisti si oameni obisnuiti ca razboiul, care este considerat , totodata oribil, cat si un rau necesar. Filmele despre razboi pot explora profund o gama larga de aspecte umane care ies la suprafata in timpul unor astfel de situatii dificile si intense..

1. Eroism. Desigur, una din temele comune a unui film de razboi este, actul de eroism. Este greu de imaginat sentimentul ca trebuie sa actionezi in timp ce te afli sub focul inamicului, stiind ca, in orice moment/clipa, viata ta poate lua sfarsit. Totusi, cand aceasta responsabilitate apare, exista acei cativa care sunt capabili sa raspunda provocarii si sa riste totul. Actele proeminent eroice din filmele de razboi sunt prea numeroase pentru a fi toate mentionate, dar publicul il aminteste pe Forrest Gump (in filmul cu acelasi nume) alergand inapoi in jungla si iesind purtand in spate un alt barbat in timpul unor bombardamente.

2. Lasitatea. Lasitate poate fi un cuvant prea puternic , avand in vedere ca este greu de stiut ce ar face o persoana obisnuita in timp de razboi, dar este totusi o tema comuna de film de razboi , prezentand oameni care dau bir cu fugitii cand lucrurile se complica. Lasii sunt adesea portretizati fie ca un membru din tabara cealalta, fie ca o persoana care prezinta semne de slabiciune si care, in cele din urma, clacheaza. Un exemplu notabil este din „Saving Private Ryan„, atunci cand Upham, auzind ca unul din camarazi sai pierde o lupta intr-o cladire goala, nu isi poate face curaj pentru a intra si a trage in atacator.

3. Absurditatea razboiului. Orice s-ar crede despre politica sau relatiile internationale, este ceva absurd cand doua fiinte umane, care nu au probleme deosebite , incearca sa se omoare unul pe celalalt, de multe ori luptand pentru un castig de pe urma caruia nu ar beneficia niciunul dintre ei. Multe filme au prezentat aceasta tema comuna de film de razboi. In „Cold Mountain„, Inman paraseste armata in timpul razboiului civil si vede ca singurul loc de drept pentru el, este acasa la ferma sa. „Dr. Strangelove” exploreaza absurditatea unei acumulari nucleare cand filmul se termina cu Statele Unite si Rusia bombardand lumea in uitare.

4. Brutalitatea razboiului. Razboiul este brutal si vicios, o tema comuna in filmele de razboi. In „The Patriot„, personajul lui Mel Gibson cauta razbunare pentru moartea unuia dintre copiii sai. El are o iesire violenta, atacand brutal fortele britanice in timp ce acestea la randul lor, sporesc violenta propriilor metode. In filmul „Plutonul„, personajul principal  refuza sa ia parte la violul in grup a unei fete nevinovate vietnameze de catre batalionul lui, ceea ce devine un punct central in film.

5. Defavorizarea. Rolul de participant/soldat/natiune defavorizata aruncata intr-un conflict cu un adversar mult superior este o tema comuna in filmele de razboi, asa cum este si in multe drame. In „Saving Private Ryan„, de exemplu, plajele speciale descrise in film erau unele dintre cele mai bune moduri de aparare/devensiva in viata reala, facand aterizare sa para a fi impotriva tuturor pronosticurilor, chiar daca, in general, invazia a fost rapida si de succes. De-a lungul filmului, barbatii se confrunta si depasesc obstacolele periculoase, aparent depasiti ca numar si ca arme.

Gloria este tot timpul de partea invingatorului


Nu uitati sa ne urmariti si pe Facebook