Tindem spre filme mai scurte ?

Share

Continuam seria Vorbe in Vant cu o realizare dureroasa si trista legata de conditia rasei umane in prezent.

Daca facem o scurta analiza a filmelor lansate inainte de 90′ vom observa ceva interesant. In acea vreme un film rar scadea sub 100-110 minute (majoritatea fiind intre 120 – 140 minute) chiar si cea mai superficiala comedie pastra aceasta traditie.

Se faceau filme lungi in detrimentul frumusetii vizuale (datorita limitarii tehnologiei la acea vreme) indiferent de subiectul abordat.

Bun acum sa analizam ce filme se fac astazi. Foarte multe filme pe teme variate, este bine cand avem de unde alege insa toate au o trasatura comuna.

Toate filmele din ziua de astazi tind spre limita de 100 de minute (de cand nu ati mai vazut o comedie care sa sara de aceasta limita?) , rar vedem ceva care atinge 120 minute si in cazuri exceptionale 150 (2.5 ore).

De ce vedem filme din ce in ce mai scurte ?

Noi publicul suntem vinovati de aceasta adoptare a filmelor mai scurte, chiar daca nu va vine sa credeti am auzit oameni care se plang cand un film atinge doua ore, reviste si siteuri legate de lumea cinematografiei care militau pentru mentinerea filmelor cat mai scurte apeland la un motiv foarte pueril – evitarea plictisirii publicului.

Am vazut chiar si un documentar in care un grup de oameni de stiinta au facut o serie de teste pe un grup de oameni in America de Nord si a fost dovedit fara nici o urma de indoiala ca atentia omului asupra unui singur subiect nu poate fi mentinuta mai mult de 1 – 1.5 ore.

A fost foarte greu sa constientizez acest fenomen, eu personal nu pot suporta filmele care tin 90 de minute si mai sunt si proaste…

Oameni buni, un film poate sa dureze si 3 ore (imi este dor de Heat cu ale sale 170 de minute) daca este bine facut timpul va trece extraordinar de repede. Personal prefer filmele lungi deoarece am ocazia sa savurez fiecare personaj in parte, fiecare nuanta in dialog si o poveste prezentata bine fara a fi inghesuita pentru a mentine o limita virtuala impusa de nivelul intelectual scazut al unei singure natiuni.


Nu uitati sa ne urmariti si pe Facebook