Emotia de altadata in Cinematografe.

Share

Va puteti imagina vremuri in care cinematograful era format din maxim 20-30 de scaune orientate spre un fel de televizor mai mare pe care erau difuzate filme VHS ?

Oo da, primele mele experiente cinematice in vremuri in care televiziunea nu prea exista iar putini isi permiteau un „video” sa nu mai vorbim de cumparare/inchiriere casete.

Ei bine acel cinematograf improvizat era lumea noastra, locul in care vedeam cele mai tari filme (ale vremii) ajunse in tara (Filme explozive – de obicei Jean-Claude Van Damme si alti actori din aceasta categorie si am amintiri foarte placute cu o zi speciala in care am vazut Alien – la o varsta extrem de cruda – primul film in acest stil vazut din viata mea – moment care m-a determinat sa nu ratez nici un film din serie), locul in care traiam emotii mai puternice ca niciodata.

Odata cu tehnologizarea industriei, globalizarea si inlesnirea ajungerii filmelor in tara noastra (premiere simultane sau cel mult la cateva zile in spatele SUA) cinematografele au ajuns un loc foarte comun, oferta de filme foarte variata iar calitatea mult superioara.

Lucrurile au inceput sa mearga bine si de ceva ani Romania este inclusa in marele cerc al industriei filmului cand este vorba de premiere – de mult sunt apuse vremurile in care asteptai cateva luni pentru lansarea unui film aici.

Sa revenim la idea originala – oare cei care au prins vremurile mai grele ale cinematografelor din care plecai uimit, fericit si foarte emotionat (emotii generate din lipsa alternativelor fapt ce facea mersul la cinema un adevarat eveniment asteptat de o viata) daca mai simt acele trairi si in ziua de astazi.
Comercializarea industriei, saturarea senzoriala, oferta variata pana in punctul in care cu greu poti tine pasul, rapiditatea (vorbim despre rularea filmelor intr-un ritm alert si rotarea lor la 2-3 saptamani) si nu in ultimul rand senzatia ca lucrurile NU sunt aranjate pentru a te face pe tine sa te simti special ci doar o fabrica de facut bani.

Nu ne intelegeti gresit, fara acest progres nu am avea cele mai noi productii IMAX / 3D / Filme Digitale in acelasi timp ca semenii nostri vestici insa din cand in cand ne aducem aminte de vremurile in care vizionarea unui film era magica 🙂 – nu vorbim despre calitatea subiectelor tratate in film (cele de astazi sunt mult mai complexe) ci doar de experienta prezentei intr-un cinematograf – (daca este sa numaram anii, parca nu sunt atat de multi)


Nu uitati sa ne urmariti si pe Facebook

Comentarii si Pareri

Un Raspuns la “Emotia de altadata in Cinematografe.”
  1. Alex M spune:

    eu vazui Aliens (adica filmul2 din serie) intr-un cadru similar, eram 10-15 oameni in fata unui televizor destul de mare (cu proiector probabil) – a fost foarte misto pe vremea aia hehe
    asa era si pe la mare imediat dupa 90′ cand se difuzau filme de pe casete contra unei sume minore

Ce Parere Ai ?

Un loc in care parerea ta conteaza... !

Recomandarile Zilei

Articole care va plac