Reteta unui film de Oscar
Oscarul este, considerat de multi, adevaratul barometru al cinematografiei. Orice premiu acordat trece printr-un lung proces de dezbatere si votare insa urmarind ceremoniile de-a lungul anilor am realizat o serie de similaritati. Drumul catre Oscar 2012 va fi interesant de urmarit.
In teorie o casa de productie poate „construi” un film din stagiul de proiect pana la premiera cu scopul clar de a castiga premiul Oscar intr-o anumita categorie (fapt care suntem siguri ca se intampla de ceva vreme)
Sa aruncam o privire peste elementele care transforma un film in material de Oscar.
Regizorul potrivit
Daca este sa analizam istoria castigatorilor premiilor Oscar (si nominalizarile) vom realiza un lucru. Anumiti regizori sunt pur si simplu irezistibili pentru membrii cu putere decisiva in cadrul ceremoniei.
O lista scurta a regizorilor care au creat filme de Oscar pe banda rulanta: Steven Spielberg, fratii Coen, Clint Eastwood si Martin Scorsese. Un film iesit din mainile acestor oameni ar avea mult mai multe sanse la marele premiu.
Actorul potrivit
Daca este sa alegem persoana care ar avea cele mai multe sanse la o nominalizare aceasta ar fi Meryl Streep. O cariera de aproape 30 de ani si 16 nominalizari la Oscar.
Daca este sa alegem un actor acesta ar fi fara nici o ezitare Anthony Hopkins (care a reusit sa castige Oscarul pentru doar 16 minute pe ecran in filmul Silence Of The Lambs) sau Jack Nicholson (cu 3 Oscaruri si alte 9 nominalizari)
Orice rol de supravietuitor sau persoana aflata pe moarte maresc semnificativ sansele.
Suferinta
Filmele care prezinta suferinta, tragedia, durerea si chinul protagonistului sunt un magnet pentru nominalizari.
Trebuie doar sa enumeram The Piano, Philadelphia, A Beautiful Mind si trend-ul este evident.
Proiecte Grandioase
Filmele care au stabilit recorduri ca numar de nominalizari si premii Oscar au fost printre cele mai grandioase. Vorbim despre bugete si incasari uriase iar in sprijinul acestei idei oferim exemple:
Titanic, Lord Of The Rings: Return Of The King si Ben-Hur au fost la vremea lor cele mai scumpe si profitabile iar premiile au fost pe masura.
Filme biografice
Academia are o adevarata slabiciune pentru filmele bazate pe fapte reale si biografii. Din nou daca analizam istoria observam tendinta filmelor biografice care urmaresc familii regale de a avea mare succes la Oscar.
Exemple: The Madness Of King George, The Last Emperor, Mrs. Brown, Elizabeth, The Lion In The Winter, Henry V, The Queen si mult iubitul The King’s Speech.
Compozitorul potrivit
Intr-o cursa atat de stransa coloana sonora poate face diferenta.
Compozitorul potrivit poate da nastere sunetelor potrivite iar nimeni nu este mai potrivit decat Alan Menken – omul care pana in prezent a strans 8 premii Oscar pentru productii marca Disney (The Little Mermaid, Aladdin si Beauty And The Beast)
Scenaristul potrivit.
Scenariul este coloana vertebrala a unui film iar daca exista probleme la acest capitol sansele la marele premiu sunt practic nule.
Daca este sa alegem omul potrivit acesta ar fi Woody Allen (2 Premii si 14 Nominalizari) iar o poveste legata de barbatul aflat in cautarea intelegerii femeilor este transformata in aur pur de acest mare artist.
Reclama masiva
Daca toti pasii de mai sus au fost facuti tot ce mai trebuie este reclama. Voturile nu se vor aduna fara a avea o expunere mare. Vorbim despre reclame in randul publicului pentru a genera incasari masive in cinematografe dar si promovare in bransa pentru a genera reactii.
Membrii votanti in cadrul premiilor Oscar sunt cateva mii iar o promovare agresiva mareste sansele intoarcerii voturilor in favoarea unui film.
Am ajuns la finalul ghidului filmului de Oscar, pare simpla insa o productie cu adevarat echilibrata este din ce in ce mai greu de gasit in zilele noastre.
Intr-un film: Povestea nu face totul, banul nu face totul, distributia nu face totul… toate trebuie combinate intr-un mod original.
mmm imi este pofta de un film bun acum