Cele mai bune 10 Carti transformate in Filme
Crearea unui top al celor mai bune 10 Carti transformate in filme in istorie este foarte greu de realizat. Lasand la o parte faptul ca gusturile variaza de la persoana la persoana exista mii de carti geniale care au fost adaptate pentru marele ecran dand nastere unor filme legendare.
Am ales sa scoatem in evidenta cele mai bune 10 Carti doar din perspectiva noastra ignorand partea financiara si succesul (altfel topul ar fi plin de seria Harry Potter/Twilight si Lord of the Rings – filme si carti foarte bune insa nu intra in tinta topului de mai jos)
Cu toate ca in cele mai multe cazuri filmele nu redau in intregime atmosfera cartilor, valoarea cuvantului scris inca nu a fost atins (parerea noastra) de cinematografie, o poveste buna ramane o poveste buna indiferent cum este prezentata.
Nu toata lumea are timp (si mediul optim) sa citeasca iar multumita filmelor aceste povesti minunate au ajuns sa fie raspandite in intreaga lume.
In continuare va prezentam cele 10 Opere din topul de astazi:
1. “A Clockwork Orange”. autorul Anthony Burgess a creat o lume suprarealista plina de violenta si distrugere in acest clasic al literaturii occidentale.
Cu greu isi putea imagina cineva ca atmosfera acestei carti ar putea fi redata pe marele ecran, cu greu pana in 1972 cand Stanley Kubrick a creat o capodopera a cinematografiei moderne.
Nu trebuie ratata cartea nici filmul.
2. “The Grapes of Wrath”. publicata in 1939 (John Steinbeck) prezinta povestea unei familii care cu greu reusea sa faca fata vremurilor (Marea criza).
Suferinta si lupta oamenilor doar pentru supravietuire a fost redata cu succes de regizorul John Ford in 1940 intr-un film care a ramas in istorie si in filmoteca oricarui pasionat de cinema.
Ne este dor de vremurile in care se faceau filme in acest stil.
3. “The Fountainhead”. Ayn Rand a starnit o controversa uriasa in momentul publicarii cartii in 1943 iar in 1949 a fost adaptata pentru marele ecran sub indrumarea regizorului King Vidor intr-un film memorabil (daca este sa il luam separat de carte)
In ciuda reactiilor pozitive filmul nu sa ridicat la nivelul cartii, experienta citirii celor peste 500 de pagini despre viata lui Howard Roark nu a putut fi duplicata pe marele ecran.
4. “Lolita”. O carte foarte controversata (poate si in zilele noastre) scrisa de catre Vladimir Nabokov.
Povestea unui barbat aflat la varsta a 2a care in urma traumelor din copilarie ajunge sa formeze o pasiune/dorinta fata de o copila de 14 ani. O carte care creaza dependenta celui care o citeste, ne referim la faptul ca nu poate fi lasata jos multumita tehnicii lui Nabokov iar in 1962 nimeni altul decat Stanley Kubrick a transformat-o intr-un film la fel de controversat.
5. “The Great Gatsby”. scrisa de F. Scott Fitzgerald in 1922 prezinta o poveste de dragoste prin prisma banilor si a puterii in timp ce seductia violenta si tragedia astepta la fiecare colt de strada. Cartea si apoi filmul au ajuns adevarate pietre de temelie pentru genul din care fac parte.
Acest roman epic a fost adaptat pe marele ecran in 1974 sub regia lui Jack Clayton.
6. “Alice in Wonderland”. O poveste clasica marca Lewis Carroll care in ciuda aparentelor este destinata mai mult adultilor decat celor mici. O carte foarte profunda cu multe intelesuri care ca orice opera buna trebuie recitita pentru a „simti” toate subtilitatile din tehnica autorului (descrierile halucinante ale lumii fantastice si a personajelor implicate).
De-a lungul timpului a fost folosita ca baza pentru foarte multe filme, primul fiind in 1951 cu versiunea animata.
7. “Beloved”. Scrisa de Tony Morrison in 1988 are ca tema centrala sclavia, trecutul traumatizant si nemuritor, iubiri pierdute, secrete profunde si moartea.
O carte foarte intensa care cu ajutorul lui Oprah Winfrey a ajuns in cinematografe in 1998.
Filmul a reusit ca capteze destul de bine intensitatea si atmosfera cartii.
8. “The Hunchback of Notre Dame”. cartea si filmul realizat (scris) Victor Hugo prezinta intr-un mod unic atmosfera, obiceiurile si credintele oamenilor din Parisul medieval prin prisma povestii unui barbat deformat care traia in catedrala Notre Dame (clopotar).
In ciuda aparentelor cartea si filmul au ca tinta copii iar Disney a reusit cu succes sa o prezinte sub o forma acceptabila (animatia din 1996 a urmat pas cu pas cartea evitand insa finalul mai mult sau mai putin tragic din aceasta)
9. “The Shawshank Redemption”. o carte care a dat nastere probabil celui mai bun film din toate timpurile.
Stephen King are o viziune unica asupra lumii, povestea a doua persoane care se unesc in ciuda tuturor diferentelor si formeaza o prietenie indestructibila in conditii cel putin tragice iar Frank Darabont a reusit cu succes sa creeze un film de legenda in 1994 (transformarea carte-film fiind perfecta).
10. “House of Sand and Fog”. Una dintre cele mai tragice povesti prezentate intr-o carte a fost adusa pe marile ecrane in 2003 sub regia lui Vadim Perelman, lucru foarte greu de reusit tinand cont de intensitatea si atmosfera cartii.
Tragedia si suferinta emana din fiecare pagina a acestei carti (scrisa de Andre Dubus III) unde conflictul generat de o casa scoate la iveala lucruri din ce in ce mai intunecate din sufletul oamenilor implicati.
Cum am spus si la inceput, aceasta lista prezinta doar 10 carti din mii de alte opere foarte bune care au fost adaptate cu succes in cinematografie, nu sunt cele mai populare insa in viziunea noastra se numara printre cele mai valoroase.
Nu uitati, o imagine face cat 1000 de cuvinte insa acele 1000 de cuvinte imprima o idee mult mai complexa asupra cititorului.
Recomandarile Zilei
Articole care va plac