Cele mai tari moduri de a finanta un film

Share

Nu toate filmele sunt create de gigantii industriei, exista foarte multi producatori independenti care in ciuda faptului ca detin o idee/scenariu genial nu reusesc stranga fondurile necesare inceperii filmarilor.

Prezentam in continuare cele mai interesante mijloace de finantare folosite in filme – unele destul de cunoscute.

Lightning Jack (1994)Buget: 20 mil USD
Dupa problemele financiare create de Crocodile Dundee, Paul Hogan s-a lovit de un adevarat zid in fata producerii acestui film.
O idee interesanta a rasarit, iar Lightning Ridge Ltd a fost creat in scopul listarii filmului la bursa australiana.
Adunand si contributiile prietenilor sau Hogan a reusit sa produca filmul insa rezultatele au fost dezastruoase. O pierdere uriasa pentru toti cei care au investit in acest proiect.

El Mariachi (1992)Buget: 7000 USD
Vorbim doar de costul productiei NU de costurile totale.
Un buget extrem de mic insa Robert Rodriguez s-a chinuit sa ii stranga.
Suma initiala de 4000 USD nu ii ajungeau sa produca acest film iar pentru a strange restul banilor regizorul si-a oferit corpul medicinei participand intr-un tratament experimental pentru colesterol.
Filmul a fost un succes iar cariera tanarului regizor a prins aripi.

Roger & Me (1989)Buget: 160.000 USD
Oh inceputurile lui Michael Moore, atunci cand nimeni nu realiza potentialul acestui mare maestru al documentarelor satirice.
Aceasta productie a fost un prim atac in inima corporatiilor americane, mai exact efectul disponibilizarilor in masa asupra orasului natal.
In momentul in care a produs acest film Moore traia dintr-un ajutor saptamanal de 98$. Finantarea filmului a fost asa: 35.000 USD din partea Channel 4 iar restul a fost scos din incasarile unor sali de Bingo din orasul Flint (un sprijin urias din partea comunitatii).

Filmul a oferit un avant urias carierei lui Moore iar lumea nu a mai fost la fel din acel moment.

The Terror (1963)Buget: 0$
Acest film a fost produs absolut gratuit multumita unei situatii de care a profitat regizorul Roger Corman.
Filmarile pentru un alt film tocmai luasera sfarsit insa decorurile mai ramaneau in picioare inca 4 zile. Nu a trebuit mult pentru ca idea „turnarii” unui nou film sa apara iar cu ajutorul incepatorilor (la acea vreme) Monte Hellman, Peter Bogdanovich, Martin Scorsese si Francis Coppola acest film a luat nastere.


Absolut gratuit, participantii au fost multumiti doar cu experienta capatata.

Easy Rider (1969)Buget: 340.000 USD
Un film bazat pe idea drogurilor si a motocicletelor cu probleme mari de finantare. Salvarea a venit din partea lui Bert Schneider si Bob Rafelson, oamenii care si-au creat averile pe baza proiectului The Monkees (o comedie bazata pe o trupa rock fictionala care apoi a devenit reala pentru a implini dorintele fanilor)
Acest film (chiar daca este destul de slab) este o piatra de temelie a filmelor independente iar Peter Fonda (fiul lui Henry Fonda) si Dennis Hopper vor ramane in istorie pentru participare.

The Crying Game (1992)Buget: 1.5 mil USD
Acest film a fost un chin pentru producatori – oamenii din spatele Palace Pictures.
Filmul a fost facut in intregime pe credit iar cand acesta a fost maximizat producatorii au luat pur si simplu bani din incasarile cinematograful detinut de Palace.
In ciuda faptului ca filmul nu este chiar rau, iar incasarile au mers acesta a contribuit la ultimul cui din sicriul Palace Pictures, la scurt timp compania s-a prabusit.

Plan 9 From Outer Space (1958) Buget 60.000 USD
O idee originala a stat in spatele finantarii acestui film.
Edward D Wood Jr a discutat cu o biserica pentru a finanta acest film „mai mult sau mai putin SF” in scopul folosirii profiturilor pentru producerea unui alt film bazat pe cartea sfanta.
Biserica a acceptat cu 2 conditii, schimbarea titlului original (Grave Robbers From Outer Space) si botezarea intregii distributii si a personalului la noua religie.


Rezultatul a fost dezastruos multumita dialogului slab si a recuzitelor (foarte mult carton si machete prost facute)

Carnival Of Souls (1962)Buget: 30.000 USD
Omul din spatele proiectului a fost Harvey ‘Herk’ Harvey care pornit pe iluzia unui nou Hollywood a creat o companie in Kansas.
Pentru a finanta acest prim si ultim film si-a folosit castigurile din vanzarea de masini Chevrolet. Interesant cum pentru a face economie in film aproape toate masinile sunt Chevy.

Inchon (1981)Buget:46 mil USD
Un film mediocru cu un buget urias pentru acea vreme insa ce este de remarcat modul de finantare.
Intreaga suma necesara filmului a venit din partea Reverendului Sun Myung Moon, vorbim despre bani lichizi, toti cei care au participat la proiect au fost platiti cu „cash”

Se cunoaste lipsa bugetului consistent in aceste filme insa originalitatea prin care acesta a fost obtinut creaza putin respect.
Veti vedea ca nu toate aceste filme sunt bune( nici pe departe in lista filmelor de Oscar), carentele sunt mari insa fac parte din istoria cinematografiei si ar fi trist sa le ignoram.


Nu uitati sa ne urmariti si pe Facebook

Comentarii si Pareri

Un Raspuns la “Cele mai tari moduri de a finanta un film”

Trackbacks

Lista conexiunilor catre acest articol...
  1. […] mijloace de finantare folosite in filme – unele destul de cunoscute. Lightning Jack (1… TOP Film – Filme de TOP » Articole […]



Ce Parere Ai ?

Un loc in care parerea ta conteaza... !

Recomandarile Zilei

Articole care va plac